wpisy katalog kosmetyków
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak w istocie jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, jaką w większości wypadków możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Jak najbardziej gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To przykre, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać przeciętnego pieczywa a też wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która na wskroś wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!