We współczesności uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się z większą częstotliwością niż dawniej. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu alergii również jest na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do głównych objawów, które mogą wzbudzić niepokój należą: dolegliwości bólowe brzucha, brak apetytu, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedoborem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać wymienionych symptomów. Mamy w końcu możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o rezultat potrzebne mogą się stać modyfikacje diety, a co z tym związane – również sposobu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, lecz także różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o dokładnym czytaniu składów produktów gotowych. Konieczne jest też unikanie spożywania takich pokarmów, co do których nie posiadamy informacji w zakresie zawartości. Tak w wypadku pożywienia, jak i leków.
Co można jeść żyjąc bez glutenu dowiesz się z naszego artykułu
Różnorodne konserwanty niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak smucić. Pozbawione glutenu pożywienie są obecnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to wiele piekarnii ma w ofercie bezglutenowe rodzaje pieczywa. W jadłospisie dobrze jest umieścić jak najwięcej pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z łakoci. Egzystencja uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.