Zioła w gastronomii

informacje katalog epsilon elk

Bez nich niedużo przypraw miałoby taki smak jak ma. Dodają aromatu. Zioła popularnie w kuchni zwane przyprawami. Jakie z nich są najpopularniejsze? Z cała pewnością mięta. W punktach sprzedaży zielarskich przeważnie kupowany towar, także, jeśli spytać o to, co najchętniej jest kupowane, handlarzy sadzonkami, również wskażą oczywiście te zioła. Uwielbiamy miętę, bowiem daje wspaniały smak goryczki, bardzo dobrze smakuje zaparzona lub w sałatkach owocowych. Wszystko, co miętowe jest właściwe. W zależności od typu kubków smakowych, bezsprzecznie. Co jeszcze? Majeranek, dorzucany do zup i sosów. Ma prawo być zakupiony suszony, jednak świeży jest jeszcze lepszy. Bazylia ze swoimi dwoma gatunkami: czarną oraz pospolitą. Te zioła mają akurat w sobie taki smak, czego nie da żaden odmienny. Dodawane do sałatek, serwowane do makaronu bądź napojów czy drinków. Śliczne, kuszące eteryczne zapachy kojarzą nam się z spokojem, uspokojeniem zmysłów lub ewentualnie ich aktywowaniem. Listek ożywczej bazylii działa w samej rzeczy orzeźwiająco. Jednym z popularniejszych zbieranych ziół jest także kminek. Nie każdy jest miłośnikiem ziół oraz nie każdy wierzy w ich działanie. Jakkolwiek ta roślina jest w istocie unikalna. Nie należy do grupy wliczającej te zioła, które rosną naturalnie. Może być ona sadzona z nasion oraz zbierana w domowym ogródku lub w doniczkach. Już w dawnych czasach odkryto jej działanie i korzystano jak umiano. Może, właśnie dlatego, że w czasach dawnych zioła były szczególnie ważne, ze względu na brak innych metod leczenia. Dzisiaj można z powodzenie iść do apteki, a tam nie brak specyfików.

Dodaj komentarz