artykuły o kobietach
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak rzeczywiście jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką zazwyczaj jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Niewątpliwie gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać produkty, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać sztampowego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w każdym calu wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!