strony kobieta idealna com
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak naprawdę jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką zwykle jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Oczywiście gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. Niestety, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać przeciętnego pieczywa a też wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!