kobiety bytom
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak naprawdę jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką zwykle jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także bazowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych dań. To smutne, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać zwykłego pieczywa a także wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Należy jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!