informacje katalog hkhej
Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w zasadzie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką z reguły jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać artykuły, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać normalnego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która do głębi wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednakże pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!